Stoner – John Williams

Kvällens diskussion om boken handlade mycket om Stoner som person, hans förhållningsätt till sin familj och sin karriär.

Boken får beröm för sitt språk och naturbeskrivningarna. Flera beskriver boken som plågsam att läsa men ändå bra. Poängmässigt får boken mycket höga betyg.

Nästan alla ger 10 av 10. Snittet blir 9,1.

Frågor som behandlades:

Stoners livsöde. Upplever han det som tragiskt? Han kom från en enkel bakgrund, kommer in i den akademiska världen men blir aldrig särskilt framgångsrik. Uppskattad av en del. Förlöjligad och motarbetad av en inflytelserik kollega. Varför nöjer han sig med att sitta på samma universitet med samma tjänst hela livet? Några i bokcirkeln tycker att Stoner nöjer sig med lite och att den kan uppfattas som likgiltighet. Han är passiv inför sin omgivning och det som händer honom.

Vad har Stoner för relation till sin dotter? Stoner förlorar kontakten med sin dotter och sin fru. Är han likgiltig inför det? Några tycker dock att Stoner bara är den han är och inte förmår annat. Han står upp för sin fru trots att hon behandlar honom illa.

 

BETYG:

Magnus 10 p.
Det finns en nerv i boken. Positivt med små miljöbeskrivningar. Lite deppig bok.

Erika 9 p.
Handlingen säger något om tiden. Enkel berättelse, effektivt beskriven. Vissa passager i boken är så bra fångade. Man förstår honom [Stoner]

Per 9 p.
Huvudpersonen nöjer sig med det han får av livet, vilket är befriande. Men jag kan inte identifiera mig med Stoner. Berättelsen är rak på sak i all sin misär.

Ebba 10 p.
Allt passade mig. Spännande bok

Hanna 10 p.
En klassisk roman. Skicklig beskrivning av ett livsöde. Lite som livet självt. Både framgång och motgång.

Malin 6 p.
Berättelsen är inte helt konsekvent. Ryckigt berättande. Plågsam

Mariko 10 p.
Skön läsning. Sätter livet i perspektiv. Plågsam att läsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*