För mycket lycka – Alice Munro

aspuddenmunro-alice-for-mycket-lycka”Vinst varje gång, fast tvärt om!”

En härlig sensommarafton träffades vi för höstens första bokmiddag. I ett slag för den lilla bokhandeln utanför de stora kedjorna, åt vi sparrissoppa i litteraturhavet på underbara Aspuddens bokhandel.  Ovanligt många dök upp, vi blev tio som drack vitt och tyckte rött. Åsikterna gick isär kring Alice Munros För mycket lycka. Medelbetyget blev 5,8.

Så här tyckte vi (betyg i parentesen):

Emma (7):  Författaren lyckas med få ord få läsaren att känna tyngden i varje berättelse.

Magnus (6): Kompetent skrivet, men allt för ofta vagt och tillsnurrat. Skulle vilja ha det lite mer rakt på sak. Någon av novellerna var bra, men inte omvälvande. Jag kan tänka mig att läsa om några.

Louise (5): Jag kommer knappt ihåg någonting av boken. Få av berättelserna stannar kvar. Den jag minns bäst var ”den där om den krympande hustrun”, vilket visade sig vara en novell från den förra boken vi läste.

Hanna (6): Skickligt skrivet, men den personliga läsupplevelsen var ändå svag. Boken skapade inga band till mig.

Lars (2): Tyckte också att boken var skickligt skriven, men den provocerar. Trots att det handlade om riktigt allvarliga saker, våld och olycka, så finns ingen sensmoral, ingen humor, inga lärdomar. Man får inget tillbaka. Det blev bara mörkt och man kommer inte ihåg något efteråt. Kort sagt: Vinst varje gång, fast tvärtom!

Erika (8): Vill ge boken upprättelse efter Lars sågning. Tyckte att den var härlig att läsa. Gillade den redogörande stilen. Den gav en ”glänt” in i olika karaktärernas liv. Berättelserna kanske inte fastnar riktigt, men karaktärerna poppar upp i minnet efteråt.

Mariko (5): Hade höga förväntningar på boken. Tyckte att den berörde i början, men efter ett tag blev det för mycket. Man blir mätt och vill lägga den ifrån sig. Hon sällar sig till de som inte tyckte att berättelserna fastnar. Skulle inte läst klart boken om det inte vore för bokcirkeln.

Per (7): Gillar berättelser och här får man tio stycken. Tyckte mycket om den lågmälda stilen, där författaren berättar om dramatiska, våldsamma händelser utan att beskriva det i detalj, snarare bara snudda vid det som är berättelsen kärna. Det skapar en osäkerhet hos läsaren som sätter igång fantasin. Å andra sidan fastnar inte berättelserna, man blir inte kompis med karaktärerna.

Kristoffer (6): Författaren har ett fantastiskt sätt att förmedla stämningar och känslor utan att säga det rakt ut. Hon gör det kanske via en dialog eller genom att redogöra för vad folk gör, hur de agerar. Det kan skapa en härlig upplevelse i stunden. Tyvärr gör det att berättelserna rinner av en snabbt och att de inte riktigt tränger in.

Malin (6): Tyckte att boken gav mersmak. Gillar att det handlar om vanliga människor som hamnat i förfärliga situationer. Men boken har problem. I och med att karaktärerna aldrig öppnar sig för läsaren, aldrig bjuder på några känslor, så blir det otillgängligt mörkt och tungt. Det går inte att läsa allt på en gång. Kanske skulle berättarstilen göra sig bättre i romanform?

 

Köp Boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

3 Comments on “För mycket lycka – Alice Munro

  1. Aspuddens bokhandel var också väldigt nöjd med att ha haft oss där. Vi är hjärtligt välkomna att göra om det hälsar Rasmus & Oscar. /Krillan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*