Det förlorade landet – Göran Rosenberg


En israelisk afton

Den tappra skaran Per, Erika, Ebba och Magnus dök upp hos Louise för att summera kampen om/med Det förlorade landet av Göran Rosenberg. Kvällen blev livlig och det framkom efter en stunds diskussion att Ebba hade missuppfattat bokvalet och läst den senaste boken av Rosenberg (Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz).
Undertecknad hade framför allt koncentrerat sig på att förbereda maten – kyckling i ugn med citroner och annat som kan tänkas växa på en kibbutz, samt en avslutande fruktstund.

En summering från de deltagande följer.

Per (en sharon-anhängare):
Befriande att äntligen läsa en fakta-bok. Jämfört med Morgon i Jenin lärde jag mig mer om konflikten i denna bok och blev mer tagen. Fakta om hur Isreal har betett sig mot sina egna etniska minoriteter, och efter 1967, även mot sin grannländers innevånare, gör mig mer pro-palestinsk än en fiktion. När jag går och handlar nästa gång kommer jag definitivt att ha utkik efter Israelisk frukt från ockuperad mark. Även om de första 250 sidorna gav en fond mot vilken projektet Israel kom till, kunde den ha gjorts kortare. Kapitlet om IB-affären och palestina-rörelsen i Sverige passade inte alls in och kunde lyftas bort. Blev väldigt sugen på att själv åka till Isreal och Palestina för att se med egna ögon. Och tack Louise för den fantastiska maten och efterrätten!
Betyg: 7

Magnus:
Mycket faktaspäckat, rätt svårforcerad text eftersom jag upplevde att man inte följde en riktig röd tråd, inte t.ex. en person som man fick följa. Inte romanskriven med dramaturgi eller vidare framåtrörelse etc. Komplex. Men kunnigt och välskrivet.

Erika:
För en fantastiskt initierad genomgång av en bit av historien som jag inte riktigt förstått förut och som därmed också gör att jag lättare hänger med i det som sker nu i Israel/Palestina. Det sätt innehållet presenterades på gav dock inte mig någon mer njutbar läsupplevelse, det blev tidvis väldigt faktatungt, många namn, många platser, och hänvisningar till händelser som man förutsattes ha en förförståelse om.
Betyg 7

Louise:
Svårt att orka ta sig igenom detta verk. Jag var tvungen att hoppa från de historiska/förberedande sidorna och mest inblick fick jag av de stycken som återgav Görans vänner från skoltiden och var de befinner sig ideologiskt, socialt, politiskt och religiöst ”idag”. Man förstår hur oerhört splittrat landet är inifrån. Det är mer intressant att följa händelserna i Israel efter att ha ”läst” boken. Dock hade jag behövt en mer skalad version – just där Göran lyckas fånga mig hoppar han till en helt annan händelse.
Betyg 5

Slutbetyg 6,3

/Louise

Köp Boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*