Det andra målet – Jonas Karlsson

detandramalet1Kvällen började med en skål och sång för Pelle som just fyllt 28, och efter lite mingel och bubbel och lax var det dags för kvällens diskussion. Vi funderade kring ett tema i boken – Folk som inte förstår varandra, och som inte vågar öppna sig. Jonas skriver underhållande, konkret, han är en bra betraktare och har en alldaglig träffsäkerhet. Det är läsunderhållning och ibland smart skrivet – man får testa sina fördomar. Han varvar “jag-känner-igen-mig” personer med mer udda fåglar eller loosers. Någon tyckte det var skönt att se saker från olika håll. Men Jonas Karlssons kluriga stil blir ibland kanske lite för intelligent för hans eget bästa. Man lär inte känna personerna, man orkar inte gå tillbaka, personerna är levande i nuet, men berättelserna lever inte kvar.

Vi upplever karaktärerna väldigt svenska, boken är Stockholmsrelaterad och idén föddes kanske över en Ramlösa på Gondolen? Läsupplevelsen är definitivt olik, det samma med hur man konsumerar en bok. Allt ifrån den som “suger på karamellen” till den som äter den i ett nafs.

I övrigt nämndes cool perspektivförskjutning och julklappsrim? Jag delar med mig av kvällens dikt:

Rosa tassar till en byrå i isen
Krossad saftmajja i ett kök från 1970.
Annat som inte har gett upp som fortsätter att pipa i mitt öra
Glaspapper, masker som visar locket på skuggan.

Med detta avslutas recessionen. Boken fick ett bra betyg trots några svagheter och landade på 6,6. Närvarande: Mariko, Malin, Kristoffer, Christian, Erika, Per, Magnus.  Kristoffer sammankallar till nästa möte, god läsning!

Hälsningar Mariko

Köp boken på Bokus

2 Comments on “Det andra målet – Jonas Karlsson

    • Måste tillägga att jag efter vår träff grävde fram Jonas Karlssons andra novellsamling ur flyttkartongerna för att bläddra lite igen. Jag vill nog påstå att han i den vågar ta ut svängarna mer i den, med längre noveller och bättre personporträtt. Kort sagt, I recommend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*