Främlingen – Albert Camus

Vi träffades i Tantolunden för en magisk sommarkväll med medhavd picnic.

Hanna: 8. Lättläst, tankeväckande och en klassiker

Per: 3. Likgiltighet är inte min grej. En karaktär som ställer sig utanför all mänsklig kultur, ansvar, glädje och engagemang, blir en icke-människa och därmed ointressant och irrelevant. Varför vill man ägna en bok åt en individ som inte bara är en existentialist utan även en nihilist?

Emma: 7. lättläst text som lyckas med ändå måla fram en bild av miljön med få välvalda ord. Boken väcker frågor om meningen med livet; etik och moral i en sekulär värld. Om man inte tror på Gud, finns det något som är gott/ont? Och vad händer om man inte hittar en alternativmoral? Då blir man en främling. Nu när jag skriver tänker jag att jag vill ändra till betyg 8 men det kanske man inte får?

Kristoffer: 7. En sjua! Först blev jag förbannad och kände att huvudkaraktärens likgiltighet gjorde boken ointressant. Sedan vände det när jag började förstå att det kanske var just det Camus ville.

Mariko: Betyg 6. Kopierar Kristoffers resonemang. Minus 1 i betyg för låg läsglädje. Tack för skön kväll! Lyxigt att få hänga i en park en sen kväll i augusti

Erika: 7. Minus för brist på läsupplevelse som någon sade ovan. Det känns mindre som en roman än som ett experiment att skriva fram en karaktärstyp. Det senare görs ju dock med den äran. Något jag hellre hade diskuterat med er än att sitta i styrelsemöte igår är varför han alls bryr sig om att skjuta någon när han inte gör något utan åverkan utifrån som inte har med grundläggande fysiska behov att göra. Jag förstår det inte.

Slutbetyg: 6,3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*