Memory of Departure – Abdulrazak Gurnah

Hanna: Betyg: 6
Om jag hade varit bättre på engelska så hade det nog blivit en större läsupplevelse. Jag var dock där när jag läste, kul att läsa en inifrånskildring från den platsen. Somnade dock ibland, blev sömnig. Den var läsvärd. Episoden med killen på tåget gillade jag. Även episoden när han ska hämta sin pappa på baren. Det slutade mitt i ett kärleksbrev – det var en lite lustig vändning. 

Erika: Betyg: 5 är det högsta, det skulle lika väl kunna bli en fyra. Det handlade om saker som jag hade svårt att identifiera mig med och att förstå. Hade svårt att komma in i. Det var exotiskt, det var trevligt, men det håller inte riktigt ihop. Ett parti var beskrivande och ett parti bestod av mycket dialog. 

Per: 6. Karaktären är lite undflyende, vag, viljelös, vet inte vad han vill. Trots allt våld etc så är hemmet och den lilla världen det han känner till. Dialogen med mamman är jättefin. Deras kamp att överleva i den korrumperade världen. Han lämnar något bakom sig. 

Magnus: 7. Distinkt språk. Intressant ur olika aspekter; vi läste på engelska, flera överraskande vändpunkter, jag kunde känna igen mig, fascinerande sätt att föra historien framåt, Afrika. Fint att få följa med på tågresan, stationen, morbrorns hem, personerna i Nairobi. Släktens ”förbannelse”. Det komplicerade livet… 

Snitt: 6. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*