Normala människor – Sally Rooney

16 Oktober 2020 hos Erika i Björkhagen.

Magnus, 6
Bra skriven, intressant. Kunde inte befria mig från känslan av Starlet, men den är ju ändå skriven av en vuxen akademisk kvinna som kan förvalta en ganska enkel berättelse. Kan irritera mig på att Connell är galet fantastiskt, ser alltid bra och härlig ut, han är fotbollsstjärna, sänker alla hål i biljard, är ett geni, snäll, muskulös – OCH han vet inte om det! Han är ju inte klok… Och hon känns ibland som en dröm – rik men missförstådd men män älskar mig ändå. Det provocerar mig. Något saker jag saknade var miljöbeskrivningarna – VAR ÄR DE? Men, boken fångade ändå något bra.

Malin, 8
Kul att läsa. Lättläst. Ett undersökande av de inre landskapen snarare än den yttre miljön. Tyckte den kvinnliga karaktären beskrevs tydligare, förstod inte riktigt den manliga. Intressant att fundera över hur man själv agerade under den tiden i livet. Jag tyckte att slutet var öppet och lite fint just för att det skedde i den fasen för dem.

Jonas, 7
Kul, lättläst, det hände grejer hela tiden. Och så var det sex i den… Det var något nytt för mig!

Louisa, 7
Det går långsamt i tv-serien, den innehåller mycket tystnad. Men efter ett tag förstår man att tystnaden fylls av något och jag fastnade. Väldigt bra serie. Jag har inte läst boken men känner igen mig i mycket av er beskrivning av boken.

Per, 8
Det här är en bra bokcirkelbok. Vi kan alla relatera till något av det som finns i den. Det var häftigt att deras relation var cyklisk, gick fram och tillbaka. Intressant också om man ser den som en generationsroman – är det här en beskrivning av hur man förhåller sig till relationer idag? Känner att jag vill lära känna 90-talister. Här finns individualism, man ger varandra frihet men vågar inte riktigt binda sig av olika skäl. Man undrar vad som händer sedan. Skulle deras mönster se likadant ut om tio år? Tyckte om formen, med återblickar och antydningar om vad som hänt i tidsluckorna. Helt otrolig dialog, gav djup i enkla vardagsscener.

Mariko, 7
Extremt lättläst. Det gick så fort! Jag antar att det är så välskrivet att det flyter på och man blir nyfiken. Störde mig lite över hoppandet och försökte få ihop en tidslinje. Men kom ändå fram till att en helt igenom kronologisk beskrivning kanske hade blivit tråkigare. Connell är verkligen lite platt, om man jämför med Marianne som har ett stort svart hål. Om boken hade slutat med tydligt lyckligt slut då hade det känts som Starlet, men med det här mer öppna känns det finare, som en beskrivning av innerligheten i deras relation och vad den givit de båda. Igenkänningseffekt av ungdomsårens sökande av trygghet.

Kristoffer, 7
Det var kul att läsa den här boken. Den bryter mot väldigt många regler om hur man ska skriva en bok och det är spännande. Den uppbrutna kronologin till exempel. Jag köper storyn, jag har inga problem med att man kan vara så här. Tycker också mycket om dialogen, så mycket av boken som bärs av den, imponerande. Vissa brister finns absolut, sparsmakade miljöbeskrivningar. Perspektivet var väldigt tydligt karaktärernas, inte någon berättarrösts.

Erika, 9
Känns trovärdigt, bra karaktärsbeskrivningar, effektiva miljöbeskrivningar. Det jag framför allt tycker beskrivs så bra är hur två personer på grund av sina olika osäkerheter, har så svårt att nå varandra trots att de så uppenbart delar något fint, liksom behöver den andra och försöker vara raka och ärliga. Tyckte den hoppande kronologin kändes naturlig, som när man pratar med vänner man inte sett på ett tag. Det här hade jag behövt läsa när jag var i 20-årsåldern, för att förstå just hur mycket som krävs av en för att kommunikation ska fungera i relationer. Tycker också att det är ett bra betyg på boken att den klarade av att förvandlas till tv-serie med karaktären och känslan i behåll.

Hanna, 5
Den växte. Började titta på serien men tyckte den var seg och tröttsam. När jag läste boken blev det mer spännande, när man hela tiden var inuti någons huvud. Tycker det känns trovärdigt, till exempel när det gäller upplevelsen av bytet av skolor. Jag upplever att hon har mycket större problem än han har, och han beskriver också det i boken, hennes mörker. Slutet gör att man hoppas att hon ändå har kommit vidare. Störde mig lite på hennes drivhusväxtstillvaro i början, att hon aldrig är utomhus. Uppfattar båda som snälla. Läste den på engelska, tyckte den var lite svårläst.

Emma, 5
Var lite Starlet-känsla, det var irriterande. Det kändes som om det var skrivet som manus från start och det var störigt i bokform. Det är nog det som drar ner betyget mest. Hon lyckades engagera mig, tyckte hon gjorde tidshoppen bra. För mig var det här en negativ bok och jag tyckte inte om den, men det väckte ändå något i mig så det gjorde hon bra.

 

6,9 i medel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*