Babbitt – Sinclair Lewis

Hemma hos Malin och per bjöds det på Manhattan-drinkar, rostad majssoppa, stekt kyckling med glass och äppelkaka. Amerikansk förstås.

Magnus – 10
Roligaste boken vi läst i cirkeln. Bra miljö. och karaktärsbeskrivningar. Berör politik och människans dilemma – familj, jobba, kämpa på. Fett bra.

Erika – 6
Skulle kunna rekommendera boken. Men inte för läs upplevelsen utan mer för det intellektuella innehållet. Satiren. Ganska sann bild av medelklassen – försök att hitta sin position. Men ganska trög bok. Fick inte sympati för någon. Kunde skatta åt chummy-beskrivningarna och beskrivningarna av män. Författaren står utanför sitt kön. När jag sätter betyg så sätter jag hälften på läsupplevelsen och hälften för innehållet.

Hanna – 6
Var rädd för att bokcirkeln inte skulle tycka om denna bok. Ingen bladvändare. Men den glimmar till hela tiden. Dt finns något i Babbitt som är äkta – tex Paul. Gillar hans humörsvängningar –  han inser att han är en idiot.

Malin – 7
Kontrast – tyckte inte om att läsa den men är ändå glad att ha läst den. Kul diskussion ikväll. En del transportsträckor. Saknade detaljer kring amerikanskt 20-tal.

Ebba – 6
I efterhand är detta in liten guldklimp, men jag läste 4 andra böcker parallellt så jag var inte så fokuserad. Men skulle nog vara irriterad över Babbitt.

Per – 8
Medelklass-skildring. Ambivalent skildring av medelklass-livet – man vill ha det för trygghetens skull och ändå frigöra sig från den. Babbitt försöker frigöra sig från sitt tråkiga trygga medelklassliv (otrohet, skogen, klubbarna) men kommer tillbaka – det är en bra tillvaro trots allt.

Historisk skildring av ett nytt levnadssätt – i en tid får del flesta var jordbrukare och industriarbetare. På så vis är ju Swede Hollow en bok om ett samhälle som försvunnit, medan Babbitt är en skildring av ett levnadssätt som består även idag (business, sluta röka, hälsan, skicka sina barn till rätt skolor mm). Måste ha varit revolutionerande skildring när den kom 1922.

Babbitts moraliska kompass skiftar och vobblar – han är tvetydig och ändrar sig hela tiden.

Medelbetyg 7,16

1 Comment on “Babbitt – Sinclair Lewis

  1. Kul att läsa era tankar. Skall definitivt avsluta boken. Känner med Babbitts strävanden i första kapitlen, han sportar tom mer än jag med sina armsträck upp och åt sidan i 2 min per dag 😁
    Louise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*