Mot fyren av Virginia Woolf

 

Hos Emma 13 mars 2018

5 – Emma. Den första delen var så långrandig, krånglig och jag orkade inte ta till mig alla betydelser, symboler och berättelser. Längtade efter att meningarna skulle ta slut. Första delen var en 3:a. Den sista delen lyfte boken. Då insåg jag att jag hade missat många detaljer i den första delen. Kan t.o.m. tänka mig att läsa om boken i framtiden när jag har mer tid och ork att koncentrera mig.

5- Per- första delen rörig, i andra delen lyfter den. Man förstår inte vem det är eller vem som berättar, kan inte ta till sig berättelsen. Språket hamnar i vägen. Det gör det krångligare än vad det behöver vara. Massor med fina bilder, metaforer och känslor i boken som är helt fantastiska men formen ställer sig i vägen.

10 – Hanna. Vacker bok. Glömt bort att den var svår att komma in i. Det var ett mästerverk. Väldigt originell, har aldrig läst en sådan här bok tidigare. Lite melankolisk, inte patetisk. Lite distanserad, så man måste själv lägga in sina egna känslor i den.

7- Erika – Lite som Duchamps pissoar, inte så spännande att titta på men en spännande idé. Intressant att gå in och ut ur människors inre värld.  Ingen läsupplevelse. Ett sätt att lära sig att förstå hur man kan skildra någonting på olika sätt. Jag uppskattade mest att få vara den ”allseende guden” och få reda på vad människorna tyckte om varandra, hur otroligt olika de såg på saker. Igenkänning: precis så här har jag tänkt. Det uppskattar jag – att det går att fånga på pränt. Vacklade mellan 6 och 7, men det lyfte under diskussionen här.

7 – Louise. Glad att jag har läst den, den har så hög kvalitet. Boken kommer att göra sig påmind hos mig. Svårläst. Människorna var lite karikatyrer, ytliga, men samtidigt kan man känna igen sig i dem. Ibland känns det för banalt, men trovärdigt samtidigt. Intressant att det handlar om en familj och växelverkan mellan familjemedlemmarna. Rollerna. Mrs Ramsey är en matriark som styr familjen. Mr Ramsey går runt och vågar inte prata med henne. Barnen verkar han inte bry sig om, men de längtar efter honom. Känsla för mannen som kan variera så mycket och växla så fort. Och de andra som iakttar från utsidan och ger perspektiv på familjen. Spännande, mycket psykologi. Läste boken för fort. Det knöts ihop i slutet. Betyget dras ned för att jag inte har hunnit ge den en chans. Får läsa om om 10år, då kanske det blir en 10:a.

6 – Malin – Boken har växt med diskussionen. Jätteroligt. Kul att känna att man går härifrån och känner att man vill läsa om boken. Häftigt att läsa en bok som är snart 100 år gammal och läsa partier som är allmänmänskliga och kunde vara skrivna idag. Håller med om att inledningen var rörig. Mittenpartiet tyckte jag var mest fascinerande, belyste tidens tand. Man laddar sitt hus med så många upplevelser, men huset är dock bara ett skal om man inte fyller det.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*