Swede Hollow – Ola Larsmo

En Novemberkväll samlades Rött hemma hos Louise för att diskutera in- och utvandring i nutid och dåtid och vad som föder människans starka överlevnadsvilja.

Boken Swede Hollow av Ola Larsmo handlar om några svenska familjer och individer som utvandrar till USA i slutet av 1800-talet. De var de allra fattigaste utan något startkapital som fick ta de enkla boenden och möjligheter till påhugg som fanns i en extremt utsatt miljö. Med mycket detaljrikedom beskriver Ola Larsmo hur dessa familjers öden vävs samman redan på överfarten till New York, och hur de till synes av slump alla hamnar i slummen i St Paul i Minnesota – i en ravin och ingenmansland med enkla stugor och skjul kallat Swede Hollow. Människorna görs i boken levande och verkliga för oss, men är illa sedda och föraktade av alla i det nya landet – till och med av sina landsmän i bättre kvarter i staden. Vi får framförallt följa familjen Gustaf och Anna Björn från Dalarna – en fåordig far och tillbakadragen mor och med deras tre barn. De har lämnat Sverige i en hast p.g.a. Gustafs inblandning i ett slagsmål och väntande häktning. Alla har olika skäl att de söker sig till USA. David Lundgren drogs från Sverige till just St Paul av besatt och olycklig kärlek. Inga beskrivs som en driven och förnuftig flicka som ville skapa sig en eget liv i USA.

I diskussionerna vreds boken några varv runt vad vi upplevde vara skönlitterärt och dokumentärt, vad som var osannolika skrönor och verklighetstrogna porträtt.

Till livs fick vi gubbröra och småländska kroppkakor med krösamos och några pilsner – detta på grund av Louises småländska uppväxt då boken inte gav någon inspiration i menyval (Irish stew som vi kan spara till en annan träff).

Medelbetyg: 6,5

Malin 7:a
Det var en tudelad bok – det dokumentära är en 9:a i upplevelse – att få förstå en annan tid och plats. Det skönlitterära är en 6:a i upplevelse. Jag är glad att få ha läst om svenskar i en tuff tid i ett nytt land -med bakgrund om vad som sker i dagens Sverige och pågående migration.

Per 5:a
Jag är intresserad av historia – men alla skrönorna i boken blir lite för mycket. Hade velat veta mer om varför man lämnade Sverige, tex den driftiga Inga – vad drev henne? Det är också förvånande att Ola Larsmo som litteraturkritiker inte skriver en mer intellektuell bok utan så stor del skrönor.

Magnus 6:a
Det är en lyckad kollektivroman där olika röster kommer till tals. Men det blir lite för splittrat och jag vill gärna ha det lite tydligare vem man skall följa och förstå och utveckla sympatier med. Det är bra beskrivningar och det känns som man är där på plats. Boken lyfter intressanta frågeställningar som t.ex. klass, vi & dem, integration, arbetsgivare och anställd vs. Städerskan, nationaliteter, vad vi tycker om tiggaren utanför ICA… Men boken kommer inte hamna i bokhyllan!

Erika 6:
Beroende på hur man betraktar boken kan man ge den olika betyg – som beskrivning av en tid ger den ett intresse av att lära sig mer och börja googla. Den är beskrivande – man känner dofterna. Men den är också tunn och blir inget romanbygge – där lyckas andra författare bättre (här nämnde Erika en författare och roman som lät spännande som jag inte lyckades fånga upp namnet på). Att läsa en del 2 skulle vara ointressant.

Hanna 8:a
Jag blir väldigt gripen av den här boken och har en känsla av att det hänt på riktigt. De många sidospåren stör berättelsen om Gustaf och Anna och deras strävanden. Författaren hade kunnat bygga romanen mer på dessa personer. Man stannar länge i Swede Hollow men jag gillar det långsamma tempot – det känns autentiskt och intressant.

Mariko 6:a
Jag är glad att ha läst boken och har rekommenderat den för andra. Dem är lättläst och delar av den sträckläste jag. Då det är en historisk roman kan allt inte vara helt rätt men jag blev känslomässigt engagerad i människorna liv och nyfiken på deras drivkrafter och egenskaper. Jag störde mig lite på hoppen mellan personer som ’pratade’ i boken. Det var oklart var i livet de befann sig och hade kunnat göras tydligare deras reflektioner speglar en given ålder och situation.

Louise 8:a
Jag gav boken ett högt betyg då jag tycker det var spännande läsning. Kanske lite färgad av att min egen farfars far åkte till Chicago för att jobba ihop pengar i början av 1900 talet och den gav mig än fler bilder om hur det var i USA på den tiden. Jag tyckte det var gripande med dessa livsöden och en del beskrivningar om till exempel sorg var bitvis fantastiska. Boken gav perspektiv om hur fort ett liv går och glöms, och på hur människor både då och nu ser på varandra.

Tack för en härlig kväll.

/Louise

0 Comments on “Swede Hollow – Ola Larsmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*