Natt för gott – Jenny Erpenbeck

Vi var fyra stycken som träffades i en lägenhet, vid en park med höga träd i Kärrtorp, söder om Stockholm.

Vi åt Wienerschnitzel (eftersom huvudkaraktären föds i Wien), drack ryskt mjöd (eftersom hon bosätter sig i Sovjetunionen), samt tyskt, vitt vin – kanske från de östra delarna – (eftersom hon bosätter sig i Östtyskland).

Så här tyckte vi om boken Natt för gott:

Emma.  Betyg 8.

”Det var en seg start – jag undrade hur jag skulle ta mig igenom denna bok – men sen tycker jag att boken tog sig.  En exposé över 1900-talet. Temat med små steg/slumpen som leder åt helt olika håll beroende på små händelser som får så stora konsekvenser var intressant. Jag vill kanske läsa om den. ”

Per. Betyg 7.

”Jag tyckte om denna bok. En annorlunda bok. Den liknar inte någon som vi har läst tidigare. Spännande med århundradets historia och om östra Europa. En berättelse om en dystopisk tid med prostitution, förnedring, krig. En svart berättelse. Karaktären är stark men också impulsiv. En finurlig bok med förmodligen fler saker att upptäcka än vad man ser vid första genomläsningen. Bra scener; tex begravningsscenen  och den om sonen och pappan, samt om mannen som ska köpa present i antikvitets-affären till sin mor. ”

Erika.  Betyg 6.

”Vissa små scener är fascinerande; tex den om den kristna Gojen som tänker om kvinnan att hon har så vit hy att han bländas. Om jag skulle läsa om den så skulle det inte vara för berättelsens skull utan för att hitta de återkommande detaljerna och rytmen.  Jag läste den elektroniskt och jag tycker inte att man får samma upplevelse; tex så ser man inte hur sidorna ser ut , var ett nytt stycke börjar etc. Jag tycker inte att man får reda på något om människorna. Jag sögs inte in i berättelsen.  Jag läste vidare för textens skull – inte som berättelse – utan för dess uppbyggnad. Jag hade ganska tråkigt när jag läste denna bok.

Jag kände ett motstånd redan innan jag började läsa boken; att jag nyligen hade läst en bok som hade samma sätt att berätta med olika versioner av samma händelse/liv. Det som skilde dem åt var språket som var bättre i denna.

Magnus.  Betyg 7.

Poetisk berättelse. Häftigt. Ibland spännande tempoändringar. Det var nära på inga miljöbeskrivningar. Vad är det som gör att man gillar en bok? Boken behandlar; judeförföljelse, prostitution, spädbarnsdödlighet, slumpen, kommunismens uppgång, krig, svält, pinsamheter, ålderdom. Den var väldigt välskriven och spänner över stora historiska och hemska händelser. Jag tycker inte att jag förstår karaktärerna i den.

Medelbetyg: 7

Bokcirkelns nya hejarramsa:

“Väl mött
hos Rött
lite sött
och sprött
men gött!”


 

OM BOKEN:

I en by i Galizien år 1902 dör en liten flicka som spädbarn. Familjen är redan tyngd av tragedi: barnets morfar mördades i en antisemitisk pogrom, och nu får sorgen efter dottern fadern att överge modern, som inte ser någon annan utväg än prostitution.

Men tänk om barnet hade överlevt? Hur hade hennes och föräldrarnas liv sett ut då?

Jenny Erpenbecks Natt för gott är en sinnrikt konstruerad berättelse om de många möjliga vägar som ryms inom ett liv. Erpenbecks huvudperson dör som barn i Galizien, som förälskad tonåring i krigstidens Wien, som förrådd partifunktionär i Moskva under stalinismen, som hyllad författare i Östtyskland och slutligen som nittioåring på ett ålderdomshem i Berlin. Hennes liv är en resa som spänner över ett århundrade, som rör sig genom ett förlorat Europa och som med sina många omtagningar visar på hur samspelet mellan historia, personlighet och slump skapar det vi kallar öde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*