Kanada – Richard Ford

9789173374750_200_kanada_5336933a9606ee49949fa910 9781408836521_200x_canadaKvällens finaste: ”jag vet inte om den här boken lärde mig mer om livet men jag vet att ni som sitter här gör det”.

Förutom skratt och flams som vanligt allvarliga, viktiga diskussioner om vad som kan hända och vad som ändå inte händer eller faktiskt händer och vem det händer för.

Amerikansk-Kanadensisk (dvs Ukrainsk, svensk, amerikansk, turkisk… osv) meny:

  1. Fördrink
  2. Whiskey sour på Jim Beam, tilltugg: ukrainsk varmrökt korv, syrad gurka
  3. Huvudrätt
  4. Grillade revbensspjäll och majs, rotfruktschips, coleslaw
  5. Efterrätt
  6. Turkisk sötad yoghurt, svenska bär, varm lönnsirap

 

Louise(8)
Först seg och långsam. Mycket om vad som skulle komma men det kom ju aldrig…
Boken växte och jag tyckte den var bra. I början osannolik men sådana saker händer! Ett sätt att förklara varför och hur. Tvillingsystern gav perspektiv på Dells liv. Texten är ett sätt för honom att förklara hur han tog sig igenom allt. Den var spännande.

 

Kristoffer(8)
Boken var långsam men en av få böcker som tjänade på det. Glatt överraskad. Fångad med en gång. Lite segt men intresset levde. Vem som helst gör de där grejerna som man inte tror att man ska göra.

 

Hanna(7)
Annorlunda bok, annorlunda tema. Första delen spännande. Andra delen tappar tempo. Man undrar fortfarande hur det ska gå. Binds ihop med att också Remlinger verkligen gör mordet. Handlar om hur man ska se på livet. Sista delen deppig, skulle man skippat? Långsam och mycket detaljer.

 

Ebba(6)
Partier som gjorde mig mållös i sina beskrivningar, otroligt bra. Sedan partier som var långsamma och kunde strukits, de gjorde att jag fick kämpa mig tillbaka till boken ibland. Spännande ämne och gav många egna insikter, boken är hundörad vid flera intressanta reflektioner. Tog ändå inte tag emotionellt av någon anledning. Högt betyg först för språket men om jag rannsakar mig själv så fastnade jag aldrig riktigt ändå, kanske pga spurtläsning.

 

Erika(7)
Löftet i början förstörde. Vilket harvande, när händer det något?! Svårt för repetitionerna, stryk! Första gången inte mer än en 4, andra gången letade jag inte efter händelser och det blev en annan bok. Förväntningarna av en bok påverkar mig så mycket. Förväntningarna ges iväg redan i början. Tar med mig konsekvenser av händelser och hur det påverkar ens liv. Den växte flera snäpp andra gången. Inte sugen att läsa mer av honom.

 

Per(7)
Dell är en intressant karaktär. Passiv. Låter saker hända. Ingen hjälte som tar saker i egna händer, väcker sympati. Gillade det långsamma. Gillade att i ena berättelsen vet man vad som ska hända. I andra inte. Passade mig. Pusslade ihop boken. Förstod inte mamman. Handlar om att gå över gränser, tydligt för mig; begå en kriminell handling, åka till ett annat land.

Oändligheten i prärien…

 

Lars(inte särskilt högt i alla fall… J)
Har bara läst halva, mycket build up. Mycket ord men lite känslor. Inte långsamt härligt utan långsamt jobbigt. Tog mig 80 sidor innan det var kul över huvud taget. Mycket ord, lite verkstad.

 

Malin(8)
Såld på första sidan. Häftig läsupplevelse. Att veta vad som skulle hända och sedan långsamt närma sig det. Första delen en 10a, andra delen frågande, knorr på slutet. Fascinerande att läsa med de små känslokrusningarna. Dell försöker förstå världen. Men man hör inte hans egna känslor. Han är väldigt sympatisk. Han tänker gott om andra. Nöjd med sitt schack och sina bin.

 

Mariko(7, har 38% kvar…)
7a förutom att den är långsam, men när jag väl bestämt mig så var det ok. Det tar lite för lång tid mellan passagerna. Fantastiska språkliga utläggningar. De hade kanske inte riktigt förberett barnen. Blir man lämnad i det läget med den personligheten så blir det nog så. Har gett mig att tänka på hur livet faller ut. ”Det har inte med mig att göra”, tänker man så blir det en överlevnadsstrategi, ”det har präglat mig men jag tar inte med det som ett ok”. Blir väldigt berörd av skeenden. Beskrivningarna upplever jag otroligt starka.

 

Medelbetyg: 7,3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*