Vänd ditt timglas – Niklas Rådström

vandditttimglas

En mörk augustikväll känns det upplysande att träffa andra bokmalar och diskutera en roman som utspelar sig på 1700-talet, Vänd ditt timglas av Niklas Rådström. Kvällens meny hämtades från middagen då Johan äter en av de första middagarna tillsammans med sin nyfunna far. Brännvin, sill, helstekt hare på bädd av enbär och svamp, mjöd och rispudding. Vi fick ”gubbgoogla” för att bli upplysta kring att mjöd är honungsbrännvin. Och nu till bokens omdömen;

Erika tyckte att det var svårt att veta vilken slags bok vi har läst; en ungdomsroman eller en vuxendito. Miljöbeskrivningarna var välskrivna och gjorde att det var lätt att föreställa sig en regnig gränd i Gamla stan på 1700-talet. Däremot hade Erika aldrig träffat en person som uttrycker sig som personerna i boken. Sammanfattningsvis tyckte hon inte om boken och gav den betyget 4 men funderar ändå på att läsa något mer av Niklas Rådström.

Pelle anser att boken är tudelad mellan en del som är en mordhistoria och en annan som är ungdomsroman. Författaren beskriver en far-son relation men som är svår att känslomässigt förstå sig på och som egentligen inte har någon koppling till kungamordet. Man ”stryker också 1700-talet medhårs” och fläskar på med beskrivningar som tyvärr mest liknar de delar av århundradet så som vi redan kände till dem, varför boken får betyget 4.

Magnus tycker att författaren har en faiblesse för poetiskt dravel och att det är krystat att använda både kungamordet och Bellman i samma bok. Boken skulle bli bättre i ett kortare format. Däremot är bokens starka sidor att den fångar olika miljöer, har ett vackert språk och en historia som man kan betrakta som Skattkammarön i Stockholmsmiljö och får därför en sexa.

Mariko uppskattade att boken var lättläst och att hon kunde känna dofter, kyla och stanken från den döende kungen. Hon tyckte att det var en relationsroman far-son, mor-son och att huvudpersonen Johan går från ung pojke till ungdom under bokens gång. Nackdelarna är att vissa delar av boken är mer av ett spektakel med för många ingredienser, tex Bellman, och boken får en femma.

 

Slutligen höll jag med om mycket av ovanstående och gav boken en femma.

Medelbetyg: 4- 4- 6- 5- 5= 4,8

Vid pennan: Malin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*