En storm kom från paradiset – Johannes Anyuru

en-storm-kom-fran-paradiset

Närvarande: Magnus, Mariko, Erika, Krillan, Per, Malin.
Värdarna Malin och Per bjöd på kycklinggryta (långkok) med kassava (i olika former) matbanan samt sockerdoppad ingefära till efterrätt.

Etnicitet blev en naturlig del av diskussionen av En storm kom från paradiset. Vi konstaterade att det finns en historia bakom varje människoöde, även om första anblicken av en person inte får oss att tro det. P’s öde var dramatiskt på ett yttre plan men alla människor bär på vardagsdrama som är värda att berättas.

Krillan: betyg 7. Boken gav en målande bild av hur bräcklig vårt tillvaro är och att man när som helst kan tvingas göra den där neråtresan genom samhällsklasserna: från etablerad stridspilot i Europa till uteliggare i Nairobi på bara några få år. Att glida ur et sammanhang. Fantastiska formuleringar fick mig att se framför mig och känna det som beskrevs.

Malin: betyg 6. Språket gav mersmak. Men det gick för fort på slutet – i Sverige. Den närvaro som etablerades under skeendet i Afrika, försvann när handlingen landade i Sverige. Glasburk. Kanske berodde det på att mamman bett sin son Johannes att inte berätta om hennes del i handlingen.

Per: betyg 7. De tidsmässiga hoppen i boken funkade väl och gjorde att en berättelsen fick en dynamik och ett spänningsmoment. En kronologisk framåtrörelse hade inte gett samma känsla. Jag skulle gärna ha sett mer utvikningar om delen i Sverige – hur P (inte?) acklimatiserade sig i den kalla Norden och hur hans förflutna påverkade hans liv här. Poesin i språket hölls på en lagom nivå och lyfte förtjänstfullt abstraktionsnivån här och var.

Erika: betyg 6. Fascinerad över att alla människor bär på en historia. Men samtidigt känner jag inte att jag är med P. Jag förmår inte hysa någon sympati med P. Man lär sig en del om Afrika, men exempelvis En halv gul sol känns betydligt rikare till sin karaktär. Jag funderade på en 7a men den reduceras tyvärr till en 6a.

Medelbetyg: 6,5

Mariko och Magnus avstod från att ge betyg då de inte var riktigt färdiga med boken. (Värdinnan Malin hade i sin oändliga välvilja gett dispens till detta regelvidriga och ytterst sällsynta avsteg från bokcirkelns konstitution)

 

Köp Boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

1 Comment on “En storm kom från paradiset – Johannes Anyuru

  1. Tack för dispensen, det var en utomordentligt fin kväll, smarrig mat med intressanta detaljer och fina tankar om berättelser. Nästa bok är redan inhandlad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*