Utrensning – Sofi Oksanen

Hemma hos Lars Karlsson. Deltagare:  Magnus, Malin, Ebba, Louise och Lars. Rysk vodka, sur kål, rökt fläsk, köttig korv, kall öl och oskalade äpplen blandades med en som alltid trevlig, men oväntad svårrullad, diskussion om boken ”Utrensning” av Sofi Oksanen. Magnus som denna gång var tvungen att mygga av tidigt öppnade upp diskussionen. Därefter gled samtalet gång på gång bort från boken och vi var tvungna att manuellt orientera tillbaka till bokdiskussionen igen. Nu kan man ju tro att detta berodde på att vi läst en blek och intetsägande bok, men icke. Här följer några kommentarer:

Magnus – 7 – Stark. Som ett knytnävslag i magen. Boken är väldigt välskriven.

Malin – 7 – Skickligt berättat. Uppskattade tidshoppen i berättelsen samt de historiska kopplingarna. Funderade över hur man som läsare så länge kunde ”acceptera” Aliides läskiga person innan man reagerade. Antagligen berodde det på att Aliide var den första huvudpersonen som man bekantades med.

Louise – 8 – En av få böcker som blivit sämre efter diskussionen! Välskriven. Spännande. Tung. Osannolik. Lätt att läsa. Kommer minnas boken länge. I efterhand upplevs den konstigare och mer osannolik än under själva läsandet.

Ebba – 6 – Mäktig bok. Personliga referenser gjorde det svårt att vara objektiv. Njöt inte men fantastiskt bra upplägg. Ifrågasatte och funderade över nödvändigheten med traffickinginslaget som var schablonartat.

Lars – 5 – Hade svårt med tempoväxlingarna: långsamma partier som handlade om syltning och saftning blandat med snabba partier med ultravåld. Vissa moment var så osannolika att man tappade tron på historien, men spännande med livs- och samhällsskildringarna från 40- och 50-talet.

Så, efter att ha analyserat ovanstående intryck av boken ter sig flykten från diskussionen än mer märklig. En, om än mindre intellektuell, förklaring kan ha varit surkålsinducerad tympani. Vem vet? Trevligt var det hur som helst!

Betyg 6.6

2 Comments on “Utrensning – Sofi Oksanen

  1. Det här var spännande läsning. Dock tyckte jag inte att storyn höll riktigt: Om min fru och dotter blir deporterad till Sibirien – men inte min frus syster – vilken istället strax därpå flyttar in med sin kommunistiske make och tar över min gård – borde tanken inte föresväva mig att systern kanske har angivit min fru? /per

  2. Men oj, vad är det där för en bok egentligen! Eftersom jag visste från början att jag inte skulle kunna komma till diskussionen prioriterade jag att äntligen läsa Paul Austers New York-trilogi, men kanske drog jag det kortare strået med det valet..? Utrensning får bli nästa inköp tillsammans med Hesse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*