Prins Charles känsla – Liv Strömquist

Efter omdirigering av trupperna på grund av ett vattkoppsutbrott på Kungsholmen, sågs vi i Gamla Stan för diskussion kring Liv Strömquists “Prins Charles Känsla”. Det bjöds på krusbärsfördrink från Österlen, linssoppa som författaren tipsat var favoritmat, samt kärleksmums till efterrätt. (Kocken var nästan självgott nöjd med kompositionen fram tills att soppan blev mer som en brun gröt.)

Med en haltande sammanfattningsförmåga kommer här mina oavkortade anteckningar:

Urklipp ur våra diskussioner:
– Fördomar – hur kommer det sig att man börjar undra om det är en homosexuell feminist som skrivit boken, varför äger de den här typen av frågor? Vad förutsätter man att författaren tycker? Egentligen är boken en betraktelse mer än ett ställningstagande.

– Vetenskaplighet – är PCK ett vetenskapligt dokument, utger den sig för att vara det? Formen med källhänvisningar gör att man lätt köper(luras) att tro att man läser sanningar. Gör det något? Vad är sanning?

– Formatet – spännande, lättillgängligt, lite smått genialt med sin teoretiska bakgrund och de konkreta humoristiska konsekvenserna av teorin i serieform, vår kommunikationsteoretiker gladdes

– Vad som var det mest träffande avsnittet? olika svar med igenkännande skratt, mycket i beskrivning av förhållanden idag manligt/kvinnligt, jobbigt att man känner igen sig

– Frågor: Tror ni att kärlek inte finns? Vilka är de basala känslor man föds med? Finns ha-begär i alla kulturer?

– Ägande – som ursprung till vårt kärleksbeteende idag, vårt ägande generellt som spiller över på kärlek, Kristoffer tipsar om The Story of Stuff: http://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8, “vem hör till vem” finns inte i alla kulturer

Betyg, medel: 8,8
Christian 10: Väldigt rolig bok, min typ av humor. Kände konsensus med författaren. Kan läsa om boken många gånger till.
Malin 8: Glatt överraskad över formen. Tänkvärt för eget liv framöver.
Louise 9: Glad och tacksam att ha läst. Roligt att läsa om studierna. Tunt underbyggd men det gör mig ingenting. Plus för kopplingar till kändisar och vår nutid. Historiken bra, kommer att tänka på Elizabth Gilberts bok om äktenskap. Handlar mer om olika roller/stereotyper än om manligt och kvinnligt. Man glömmer den rätt snabbt :)
Per 8: Inte feministisk, det är en allmän skildring. Igenkännande skratt. Äntligen humor i Bokcirkel Rött! Tycker att hon kunde ha utnyttjat serieformatet mer. Kul och annorlunda. Första serieboken i cirkeln, vad ger det för effekt på betyget?
Kristoffer 10: Hon har lyckats bra med att tillgängliggöra en fråga. Välvilligt inställd och intresserad vid första sidan. Hon gör allting rätt parar forskning med egna tankar, teoretiska studier med pang-på-rödbetan-exempel. Avväpnande humor. Inte hotfullt. Boken blir en ursäkt att prata om vad som helst.
Erika 7: Svårt att lösgöra mig från mitt första intryck där jag väntade mig en roman/berättelse men fick något annat. Den kändes inte rolig, bara beklämmande att det är så här som hon beskriver. Gillade till skillnad från några andra omslaget: hon står i princessklänningen och är kärleken. Läste den igen och då var den rolig. Det känns som att författaren kastar in en eldfackla här och där för att se vad som händer. Jag är strukturfaschist och har svårt att bestämma vad det här är. Min känsla är att “jag vill GÖRA något, det här är inte bra”… och den känslan är bra.
Mariko 9: Träffad av att jag trodde att det var en homusexuell feminist. Ännu bättre när jag fick veta att det inte var det. Smart och fantasifullt att skapa formatet. Upplevs enkelt men är nog inte så enkelt att göra. Ibland spårar teorierna ur och då håller jag inte med. Ibland kändes det som att jag inte kunde ta in fler sidor, den är lätt men ändå allvarlig. Väldigt rolig, hur ofta skrattar man högt så här mycket när man läser?!
Jonas 9: Fantastiskt bra. Lite vinklad, i vissa avsnitt saknas objektivitet. Tugnt ämne men kul att få läsa på det här sättet!
Magnus 9: Var på skalan vill vi ställa en homofeminist då? Skitbra. Fantastisk. Intressant. Koncentrerad. Lättillgänglig. Omslaget rimmar inte med innehållet. Naiva figurerna klockrena, passar! Avväpnande.
Ebba 10: Det här är min grej. Bild och text i bra komposition och tempo. Min typ av humor. Så här funkar min hjärna, flyter igenom boken.

Köp Boken på Bokus

Köp boken på Adlibris

2 Comments on “Prins Charles känsla – Liv Strömquist

  1. Hej Ebba och alla andra bokcirklare!
    Måste bara få tacka för en super kväll igår, blev det all time high?
    Ser framemot kommentarer, ledsen vi var tvungna att gå till barnvakten.
    Pratade ni nytt datum förresten? /Mariko

  2. Hej! Läste (lite sent) sammanfattningen av diskussionen kring “Prins C…”. Fastnade vid: “Var på skalan vill vi ställa en homofeminist då?” – som tydligen jag ska ha sagt!! Sa jag så?? Vad menade jag? Hade jag rödsprängda ögon? Kan någon hjälpa mig att reda ut detta?
    Får kanske tänka på vad man säger i fortsättningen – allt hamnar ju på pränt… /Magnus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*