Hundra år av ensamhet – Gabriel García Márquez

Hei kära bokvänner,

Ledsen att det dröjt nästan 2 veckor med mina anteckningar! Det har känts tungt att skriva, undrar varför? Tråkiga böcker? Väl,  nu till saken.

Till årets första bokcirkel, hos Mariko och Jonas i Näsbypark kom Erika, Christian, Per och Louise. Kristoffer och Magnus var dels ”med” i samtalet, genom sina två intressanta inspel till diskussionen.

Vi började kvällens bokprat med en kort fundering kring den påstådda schismen mellan årets litteraturpristagare Vargas Llosa och Garcia Marquez. Vad hände? Vem slog ned vem? Vore intressant att veta vad som hänt dem emellan. En trög start på diskussionen kanske indikerade en viss kritik? Endast Per, Erika och Mariko hade tagit sig igenom hela boken, övriga orkade endast med 70 sidor… och kommentarer som: ”Incestuöst” och ”Detta måste vara Syd-Amerikas Ranelid, jag gav upp…”

Vi upplever Marquez som en allseende berättare, boken har ett fascinerande flöde, en otrolig detaljrikedom, den är helt magiskt i början, men sedan dör det ut lite. Kritiken lyftes till längden på berättelsen, vad med att halvera antalet sidor, 50 år, halvera antalet karaktärer och lägga in lite mer action?

Erika blev lite matt av hela personregistret, och tyckte inte den var så rolig att läsa helt enkelt. Intressant på ett sätt, beskriver väl hur allt går igen, tidens tand, men som sagt, inte så stor läsglädje. Betyg: 5.

Per tyckte det magiska var helt magiskt, och hade därmed överseende med ”allt det andra”, betyg 6.

Mariko tyckte beskrivningarna och detaljerna var bra, att den lyfte och blev både rolig och även lite ”spännande” tidvis, men inte tillräckligt för att fånga uppmärksamheten och glädjen. Det blev en kamp att komma igenom den. Kanske skulle den ha uppskattats mer i tonåren, när man funderade mer kring liv och kärlek på ett annat sätt.  Betyg 4.

Magnus försökte ge ett betyg efter 70 sidor, men cirkeln opponerade emot detta. Så Magnus, du får spara din 4 till en annan gång.

Snittbetyg: 5.

/Mariko

2 Comments on “Hundra år av ensamhet – Gabriel García Márquez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*